Ce tip de credit ti se potriveste daca vrei sa-ti cumperi o casa?

Apa de ploaie – o mina de aur pentru gradina ta
01.08.2014
Esti pregatit sa iti cumperi o casa?
01.09.2014

A trecut aproape un an de la decizia autorităților de a restricționa programul Prima Casă la moneda națională. Între timp, tabloul ofertelor autohtone de creditare pentru locuințe s-a schimbat semnificativ. La momentul implementării acestei schimbări, creditul co-garantat de către stat în lei era puțin atractiv pentru potențialii cumpărători – în condițiile în care presupunea achitarea unei rate lunare cu circa 30% mai mare față de echivalentul său în euro. Astăzi însă, lucrurile arată cu totul diferit.

1.000 de lei, rata la un credit de 45.000 de euro
Luând ca exemplu un împrumut ipotecar în valoare de 200.000 de lei, contractat pe o perioadă de 30 de ani, cea mai bună ofertă pe segmentul Prima Casă presupune achitarea unei rate lunare în valoare de 991 de lei, potrivit Conso.ro. Pe de altă parte, la un credit ipotecar standard în lei – pentru aceeași sumă și aceeași perioadă –, un debitor ar trebui să scoată din buzunar circa 1.104 lei. Spre comparație, rata aferentă unui împrumut în valoare de 45.428 de euro (echivalentul sumei de 200.000 de lei) s-ar ridica la circa 244 de euro, respectiv la aproximativ 1.075 de lei.

Avansul face diferența!
Este evident că, în momentul de față, costurile celor trei tipuri majore de credite ipotecare se situează la un nivel foarte apropiat. Practic, ceea ce continuă să facă diferența între aceste trei soluții de finanțare este cuantumul avansului solicitat de către bănci. Astfel, pentru Prima Casă, solicitanții trebuie să dispună de un minimum de 5% din valoarea imobilului, în timp ce, pentru un credit standard în lei, băncile solicită un minimum de 15%, iar pentru unul în euro, o pondere de 25% din valoarea proprietății.

Asta înseamnă că, dacă te încadrezi în categoria clienților care nu dispun de o sumă foarte mare la momentul achiziției, un credit Prima Casă rămâne, în mod evident, cea mai bună opțiune (atât timp cât te încadrezi în condițiile de eligibilitate ale programului, bineînțeles). Dacă dispui însă de ceva mai multe economii, poți apela atât la un credit co-garantat de către stat (pentru care poți achita un avans mai mare), cât și la celelalte două soluții ipotecare (acestea din urmă pot fi mai atractive datorită birocrației mai reduse implicate în procesul de aprobare și acordare a împrumutului). De menționat este că, deși achitarea unui avans mai mare poate fi un impediment la momentul încheierii tranzacției, ea reprezintă de fapt un real avantaj pe termen lung, întrucât suma pe care o vei avea de restituit în final la bancă va fi considerabil mai mică.

Sursa: www.imobiliare.ro;