Esti pregatit sa iti cumperi o casa?

Ce tip de credit ti se potriveste daca vrei sa-ti cumperi o casa?
24.08.2014
Via Carmina, mai mult decat un cartier, o comunitate.
04.09.2014

Afla daca esti pregatit sa cumperi o locuinta, raspunzand sincer la intrebarile de mai jos.

1.       Cat timp te astepti sa locuiesti in noua casa?

Sa cumperi o casa este una dintre cele mai mari investitii pe care le vei face vreodata, atat din punct de vedere economic, cat si emotional. Asadar, daca cumperi o locuinta fii pregatit sa locuiesti in ea cel putin 5-7 ani in care trebuie sa recuperezi costul cumpararii .

2.       Care este costul de cumparare a unei locuinte?

Un mare factor in luarea deciziei este piata locala de locuinte. Verifica online pentru a afla costurile estimative de inchiriere si cumparare in zona ta si vorbeste cu reprezentantii cartierelor  pentru a compara cartierele si casele pe care le-ai putea dori. Afla cati bani poti imprumuta in acest scop sau care sunt alternativele de plata, dar fii atent la cat de mult vrei sa cheltuiesti pe locuinta ta si asigura-te ca vrei sa faci acest angajament.

Cum sa iti calculezi costurile de cumparare a unei case:

Pentru inceput, ai nevoie de o suma de bani cand faci o oferta pentru o casa, care poate fi pana la 5% din pretul ei. Trebuie sa dai si un avans cuprins intre 5-20% sau tine cont de ofertele existente pe piata cum sunt cele prezentate in link-ul urmator

In plus, costurile cumpararii unei case pot include si costurile de mutare dar si costuri de mobilare si amenajare. Trebuie sa te incadrezi foarte bine in banii disponibili, pentru ca ultimul lucru pe care il vrei, e sa locuiesti intr-o casa nemobilata pentru ca ai cheltuit tot ce aveai pe casa.

3.       Care sunt planurile tale de viitor?

Desi nimeni nu stie exact unde va fi in 5 ani, ar trebui sa te gandesti cu atentie ce vrei de la cariera si de la viata personala. Daca munca iti va cere sa te muti, poate nu e o idee buna sa cumperi o casa. De asemenea, daca vrei o familie mare, ar trebui sa te gandesti la cumpararea unei locuinte care va fi confortabila pentru o familie, si daca bugetul care se va reduce odata cu aparitia unor copii iti va permite sa platesti rata, precum si celelalte cheltuieli.

4.       Ai abilitatea sa finantezi cumpararea unei case?

Daca vrei sa cumperi o casa, primul pas e sa afli modalitatile de plata la care te califici: credit tip ipoteca si daca da, cat poti imprumuta sau rate direct la dezvoltator. Acest lucru depinde de mai multi factori:

In cazul creditelor trebuie sa ti cont de:

– Istoricul tau cu bancile si imprumuturile. Cu cat e mai bun, fara intarzieri la plata si probleme aparute, cu atat ai mai multe sanse la un credit.

– Venitul. Trebuie sa dovedesti ca ai un venit sigur si regular care iti permite sa platesti ipoteca.

– Celelalte datorii. Daca ai alte imprumuturi, trebuie sa dovedesti ca le poti plati pe toate in fiecare luna, plus ipoteca.

– Bunurile detinute. Trebuie sa ai macar banii de avans, precum si rezerve de bani la banca.

In cazul ratelor direct la dezvoltator trebuie sa ai in vedere:

– disponibilitatea unui avans mai consistent;

– posibilitatea de plata a unor rate mai mari.

In concluzie, achizitia unei case nu este o decizie care ar trebui sa fie luata cu usurinta, si ar trebui sa iti oferi timp pentru a te gandi la avantajele si dezavantajele fiecarei optiuni. Proprietarii de locuinte pot pune ceva bani deoparte pentru fondul de pensionare sau alte cheltuieli. Atata timp cat iti poti permite in mod confortabil platile de ipoteca si esti pregatit din vedere emotional sa iti iei acest angajament, cumpararea unei case poate fi o decizie financiara inteligenta.

Care ar fi factorul cel mai important care ti-ar influenta decizia de a cumpara o casa sau nu?

Sursa: www.gandeste-pozitiv.ro