Greutatile constructiei unei case in regim propriu – introducere

Preturile aberante ale terenurilor de vanzare in Arad
12.01.2013
A te muta la casă – sursă de stres sau de bucurie
31.01.2013

Am încheiat o nouă etapă a căutărilor mele asupra acelor case scoase la vânzare cu prețuri accesibile, asupra cărora o să mai intervin pe parcurs. Tot mai multe astfel de imobile sunt încă pe piață, pentru că proprietarii ”țin prețul sus”, cu toate că oferta nu o presupune. Poate ca nici nu vor sa le vanda, mai stii?

Recent, cineva îmi spunea că mai bine construiești de la zero, decât să cumperi și apoi să amenajezi după bunul plac. După părerea lui, construirea unui imobil poate reprezenta o variantă mai bună decât cumpărarea unuia. Ce cred eu despre aceasta teorie?

Eu cred că materialele de construcție, manopera sau mâna de lucru constituie bariere greu de trecut. Ei da, asta ar fi un subiect de sine-stătător,pentru că, în general, meșterii de la noi sunt tot mai nesimțiți, pe zi ce trece. Unde mai punem și costurile cerute de proiect, de autorizații de construcții și avizele de racordări la uitlități. Dacă te înhami la un astfel de proiect, trebuie să te înarmezi cu multă, multă răbdare, pentru că relația cu toate persoanele care-ți vor invada viața.

Există și varianta în care șeful de șantier, acea persoană cu care ai negociat manopera și care coordonează lucrările, plasând muncitorii pe posturi, să-ți propună să se ocupe direct și personal de cumpărarea materialelor de construcție, adezivi, cuie și alte asemenea necesare la ridicarea imobilului. Există riscul ca inițial să-ți prezinte un raport exact asupra celor cumpărate, dar pe parcurs să-ți dai seama că tu tot plătești și lucrul nu se vede. După părerea mea, daca nu poti avea o echipa specializata care sa supervizeze ceea ce fac constructorii, precum am observat ca se intampla in cazul celor care aleg sa isi construiasca o casa in cartierul rezidential Via Carmina, ar trebui să te ocupi personal, iar dacă nu ai timp, trebuie să-ți faci, pentru că astfel costurile vor crește, vor crește, și vei ajunge să fie mai scump decâ ți-ai fi luat două case. S-a intamplat, se intampla si se va mai intampla, atat timp cat se va permite asemenea practici!

Nu, sigur, nu am să optez pentru o asemenea variantă, adică nu am să cumpăr numai un teren ca să ridic o casă pe el., de la fundație la acoperiș. Despre terenuri de vanzare am mai vorbit, în sensul că nici acestea nu sunt scoase pe piata cu prețuri de ‘nimic’, iar oferte precum cele de la ANAF (scoase la licitatie pentru a recupera debite) sau in cartiere rezidentiale precum Via Carmina care sunt atractive, nu destul de multe pe cat ar trebui sa aiba un oras ca Aradul..

Dacă ar fi să compar unele prețuri ce sunt pe piața imobiliară arădeană cu altele accesibile din Franța, Ungaria și de ce nu Italia, pot spune că la unele oferte înclin să-mi cumpăr în afara graniței. Cu titlu de exemplu pot spune că pe Coasta Adriatică pe malul Italian am găsit o ofertă pentru un teren de 2.000 mp cu 100.000 euro. Mai mult, pe terenul respective se află o livadă de măslini și o casă rustică, în suprafață de 100 mp (dar care nu este locuibila bineinteles).

Păi, nu vă supărați, la un cost apropiat celui de mai sus, în Arad mi se oferă un apartament cu patru camere, la etajul III. Cred că de acea se află pe piață din iulie 2010, semn că proprietarul nu lasă din preț. Dar asta este un alt aspect, găsim pe piața arădeană și anunțuri imobiliare mult mai vechi, pe care le denumesc VETERANI, sau sesizez pe străzi afișe îmbătrânite de vreme, de când au fost arborate. Sunt multe imobile de vânzare, cu toate că se spune că în perioadă de criză este bine să cumperi. Eu sunt un cumpărător fervent și bine intenționat.

Pana la urma tot alternativa achizitiei unei parcele de teren pe care sa imi construiasca o casa constructorii supervizati de echipa inginereasca din Via Carmina este singura care m-ar putea incanta. Stiu ca ar putea suna ca fiind lauda de sine, dar altfel nu pot sa ma exprim cand vad ce oferte si ce preturi se vehiculeaza in piata imobiliara pe plan local….

Pe curand!