Inchirierea spatiilor comerciale

Piata imobiliare la sfarsit de 2012: cumperi sau vinzi?
17.12.2012
Sa cumperi un apartament? Mai bine e la casa
23.12.2012

În cele ce urmează am să mă ocup de costurile percepute la închirierea unor spații așa-zis comerciale. De ce le categorisesc in acest fel? Pentru ca si in municipiul Arad este posibil.

Dacă treci în revistă bulevardul principal, respectiv B-dul Revoluției, de la Teatrul de Stat și până în sensul giratoriu de la Podgoria, incursiune ce o faci la intervale relativ scurte, de ordinul a trei – patru luni, sau mai bine de la un sezon la altul ( vară / iarnă ) constați că vitrinele pe care le știai până nu demult au altă față ori au afișul ce tronează cu anunțul “DE ÎNCHIRIAT”. De mai mult timp m-am întrebat, retoric firește, care sunt cauzele unor astfel de schimbări. 

Ocupanții sunt ”comercianți pasageri”, în sensul ca demarează o afacere (dar fara un plan bine gandit inainte sau macar o cercetare a pietei inainte de a demara), iar la scurt timp își schimbă ‘cuibul’ sau chiar renunță la punerea in aplicare a ideii in sine. Într-o astfel de categorie îi plasez pe patronii de cafenele, restaurante si chiar pe unii ‘merchandiseri’ de confecții și încălțăminte. Plasarea lor pe artera principală a orașului conduce și la creșterea exagerată de cele mai multe ori a prețurilor pe care le percep pe servicii ori produsele ce le comercializează.  Cu titlu de exemplu, pot spune că unde, mai ieri, îmi savuram cafeaua ori ceaiul, astăzi îmi cumpăr un tricou, cu mânecă lungă, pentru că sunt 70% reduceri, aproape cât plăteam pe cafea.

Dar să revin la treburile noastre, adică prețul cerut la închirierea  unui metru pătrat la spațiile cu vitrină în bulevard. “Scump, doamnă, scump”, după cum suna un spot difuzat cu putini anii în urmă pe TV. Pot menționa și cifre, adică prețuri pe metru pătrat, dar consider că evidența schimbării locațiilor mai multor magazine ultracentrale se datorează acestor chirii enorme, iar nu în ultimul rând a scăderii puterii de cumpărare a populației, deci nu prea mai cumpără nimeni, NIMIC.

Dacă ultracentral ar mai fi explicabile chiriile ridicate, nu mi-am revenit din momentul în care mi s-a cerut, pentru un spațiu de circa 30 de metrii pătrați, cu vitrina la stradă – cum spun eu – nu mai mult, nu mai putin de 1500 de euro lunar. Și nu în buricul târgului, ci în Piața Spitalului sau mai exact în prelungirea străzii G.Coșbuc (zona centrala a municipiului Arad oricum). Ce spuneți, vă încumetați să ocupați un astfel de spațiu? Cam care ar fi obiectul de activitatea din care să rezulte un profit lunar substanțial din care să se suporte – fără a cosntituii o cheltuială prea mare – o chirie de 1500 de euro lunar? Poate ca este doar o intrebare retorica… Aștept ‘Provincia’ pot spune, pentru ca asemenea aberatii de preturi se mai cer prin Bucuresti!

Poate si de aceea este mai mult decat convenabila oferta de achzitie (si nu inchiriere!) a unei case in Arad de la Via Carmina: pe langa faptul ca esti la max. 7 minute de zona centrala a municipiului Arad, dar cu preturi ce pornesc de la 47.000 euro, investitia poate doar sa creasca de-a lungul urmatorilor ani.

2 Comments

  1. Constantin says:

    Tare articolul sau interviul! Eu nu vad nicio legatura intre a inchiria un spatiu comercial si a vine o casa in Via Carmina. Oi fi eu mai greu de cap dar se bat cap in cap aceste doua comparatii. Una e, dupa mine sa inchiriezi un spatiu si sa faci afacere pe Corso si alta e vanzarea de case.

    • Buna Constantin. IN primul rand dorim sa iti multumim pentru comentariul scris, apoi vrem sa iti precizam faptul ca blogul Via Carmina trateaza subiecte de interes pentru locuitorii judetului Arad, dar chiar si pentru ceilalti de pe intreg teritoriul Romaniei. Ca si subiecte, incercam sa nu ne limitam la case si vanzarea acestora ci abordam subiecte de interes general din industria imobiliarelor, ecologie si habitat si DIY.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *