Piata imobiliare la sfarsit de 2012: cumperi sau vinzi?

Cum dovedim calitatea constructiei caselor?
24.05.2012
Inchirierea spatiilor comerciale
18.12.2012

În cercul meu de cunoștințe se pune tot mai des întrebarea, ce este mai indicat în aceasta perioada (de sfarsit de an 2012):  să cumperi sau să vinzi pe piata de imobiliare. După mine ar fi să cumperi (mai ales cand se arata ca pretul caselor nu a mai scazut, iar investitiile intr-o casa reprezinta una din cele mai sigure investitii, nu doar pe plan local, ci chiar la nivel mondial), căci din câte cunosc, prețurile s-au mai domolit, față de cum erau în urmă cu ceva timp. Dar hai sa discutam pe un caz mai concrect. 

Dacă în octombrie 2008, o locuință – casă singur în curte, precum este si fiecare model de casa de vanzare in Via Carmina Arad – în zonă centrală a municipiului Arad a fost evaluată la circa 250.000 euro, iar acum, dacă mai poți obține 150 mii euro, poti sa te feliciti (comparativ cu preturile caselor de vaznare din Via Carmina care sunt la cel mai interesant nivel, totul pornind de la doar 47.000 euro). Deci putem vorbi de o “economie” de o sută de mii de euro și numai pentru faptul că am așteptat să treacă trei ani, iar casa este la fel de bună la fel ca atunci când am văzut-o prima dată. Daca ar fi fost sa ma aflu in postura de a vinde, mi-ar fi parut rau de “reducerea” de o suta de mii.

Deci cumparam sau vindem o proprietate imobiliara?

Pe o astfel de evidență îmi bazez părerea de a cumpăra case sau chiar apartamente, pentru că de fiecare dată astfel de achiziții reprezintă o investiție. Da, sunt perfect de acord că în timp trebuie să le acorzi atenția cuvenită, adică să le întreții. O altă alternativă ar fi închirierea spațiilor achiziționate de pe piața imobiliară, dar contează foarte mult persoanele care le preiau sub această formă. Sunt persoane care nu au grijă de spațiile în care locuiesc, aducând animale de casă care, dacă nu sunt bine educate, aduc numai prejudicii mobilei, parchetului, pereților etc.. Sau cu alte cuvinte, ar putea sa “rada” de investiția ta facuta pe baza unor calcule nefundamentate corect!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *