Haideti sa stabilim cum se uda corect plantele din gradina

Ce costuri presupune obtinerea unui credit?
12.07.2015
Noi direcții in Via Carmina
23.12.2015

Atunci când ai luat în considerare achiziția unui model de casă care se afla la vânzare, unul dintre motivele care te-au determiant să faci acest pas important în viața ta și a celor dragi ție au fost și momentele în care te poți relaxa. Recunoaște, întotdeauna ai avut o pasiune pentru plantele din ceea ce știei că va fi viitoarea ta grădină. Majoritatea plantelor necesită o cantitate medie de apă, însă există unele specii care au nevoie de foarte multă umiditate. Este cazul bambusului (Bambusa), speciilor de pipirig (Juncus), papirusului (Cyperus papyrus) şi altor plante din zone tropicale şi sub tropicale unde umiditatea este ridicată.

Deficitul de apă se manifestă prin ofilirea şi lăsarea frunzelor. Frunzele se îngălbenesc, iar creşterea stagnează. În cazul în care ofilirea e doar temporară, starea plantei îşi revine la normal pe timpul nopţii. Dacă ofilirea este profundă, regenerarea plantei este dificilă sau chiar imposibilă. Va trebui să udăm în cantităţi mai mari, treptat, până când umiditatea solului revine la cea optimă, făcând posibilă regenerarea plantei.

Apa bălteşte la suprafața solului şi determină înnegrirea şi înmuierea frunzelor. Planta poate muri datorită excesului hidric pentru că rădăcina putrezeşte. Trebuie înlăturat excesul de apă şi apoi lăsată să se evaporeze apa rămasă. Când umiditatea s-a redus la normal, putem să revenim la norma de udare anterioară.

Supravegherea permanenta joaca un rol deosebit in indeplinirea acestui deziderat. Orice udarea trebuie urmata de o uscare usoara a solului inainte de cea urmatoare. Acest lucru ajuta la cresterea radacinilor si la evitatarea riscului de putrezire. Cea mai simpla metoda de verificare a umiditatatii este sa dati stratul superficial de sol la o parte usor cu mana pentru a vedea cum este solul in profunzime.

Pentru majoritatea florilor din gradina, o udare sau doua pe saptamana este suficienta, cu conditia sa irige in profunzime. Este preferabila o udare cu multa apa si mai rara, decat una cu putina apa, la intervale scurte de timp.

Udati plantele dimineata sau seara. Momente prielnice dimineața pentru a vă pune gândurile în ordine pe ziua ce tocmai începe, un moment de relaxare în curtea casei pe care ați achiziționat-o. Sau seara, pe când vă întoarceți de la muncă și doriți să vă deconectați de stresul și problemele cu care v-ați confruntat. Udarea va fi “suficienta” in masura in care plantele beneficiaza in masura cat mai deplina de apa. Or, daca facem acest lucru in timpul zilei, riscam ca o parte din apa sa se evapore in atmosfera si sa nu mai ajunga la destinatie. De aceea, perioadele favorite ale zilei pentru udare sunt dimineata si seara, indata dupa apus.

Daca udati mereu o singura radacina va creste bine doar aceasta radacina iar nutrientii se vor absorbi in sol in mod neadecvat. Prin urmare, intotdeauna udati si in jurul plantei si distribuiti apa pe intreaga zona de udare.

Pentru a ajunge la radacini in ipostaza “salvatoare”, apa are nevoie de cateva momente pentru a se infiltra in sol. Se recomanda udarea plantelor cu cantitati moderate de apa, astfel inca sa fie evitata supraincarcarea solului, periclitarea sanatatii plantelor si risipa de apa.

Excesul de umiditate nu reprezinta o amenintare doar pentru radicinile plantelor. Trebuie sa stiti ca, in aceeasi masura pot fi afectate si frunzele. Frunzele ude lasate peste noapte devin frunze bolnave (mucegaiesc), iar cele lasate in soare capata urme de arsuri usoare ( efectul arderii cu sticla pe care il au stropii de apa).

Iata cateva principii generale pe care trebuie sa le aveti in vedere atunci cand vine vorba despre udarea plantelor:

– acele plante cu frunze subtiri sau foarte mari ca suprafata, precum si acelea cu radacini fine, superficiale, necesita udarea cu o frecventa mai mare;

– plantele aflate in locatii mai calde, insorite, uscate necesita udarea mai frecventa;

– plantele “carnoase”, suculente (de exemplu cactusii, unele specii de aloe, etc.) nu necesita udarea frecventa;

– o planta mare aflata intr-un recipient mai mic va avea nevoie de udare cu cantitati mai mici de apa, dar administrata mai des;

– plantele care cresc rapid si infloresc frecvent au nevoie de mai multa apa;

– diversele tipuri de sol sau amestecuri de sol necesita programe diferite de udare;

– solul din vase de pamant pierde mai repede apa decat solul din vase de plastic;

– unele plante necesita uscarea completa inainte de a fi udate, majoritatea insa necesita mentinerea unei umezeli constante a solului.

SURSE: