Stiati ca va puteti achizitiona locuinta cu TVA de 5% ?

Am dat drumul campaniei „Toata mobila cadou!”
09.01.2015
Programul „Prima Casa” in cateva cuvinte
21.01.2015

Poate ca putini dintre cei care cauta o locuinta pentru familiile lor, stiu ca de fapt pot sa o achizitioneze una cu TVA de 5% si nu cu 24%. Destul de mare diferenta, nu?

Cota redusa de TVA de 5% se aplica pentru locuintele care au o suprafata utila de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti. Valoarea lor – inclusiv a terenului pe care sunt construite – nu trebuie sa depaseasca suma de 380.000 lei (fara TVA).

O alta conditie este ca in momentul vanzarii, unitatile locative sa poata fi locuite. In plus, terenul pe care este construita casa nu trebuie sa aiba o suprafata mai mare de 250 mp, incluzand si amprenta la sol a locuintei.

In cazul apartamentelor, cota indiviza a terenului aferent fiecarei locuinte nu trebuie sa depaseasca suprafata de 250 mp.

Atat persoanele casatorite cat si cele necasatorite pot achizitiona locuinte cu cota redusa de TVA, in urmatoarele conditii:

– In cazul persoanelor necasatorite, sa nu fi detinut sau sa nu detina nicio locuinta in propietate, pe care au achizitionat-o cu cota de 5%;

– In cazul familiilor, sotul sau sotia sa nu fi detinut sau sa nu detina, fiecare sau impreuna nici o locuinta in propietate pe care au achizitionat-o cu cota de 5%.

Normele metodologice de aplicare precizeaza ca, pentru a beneficia de cota de 5%, cumparatorul va trebuie sa prezinte o declaratie pe proprie raspundere autentificata de un notar, din care sa rezulte ca sunt indeplinite conditiile legale pentru a beneficia de cota redusa de TVA. In cazul in care se doreste achizitia unei case de catre o familie, atunci ambi soti trebuie sa prezinte declaratie sus mentionata.

Declaratia va fi pastrata de vanzator pentru a putea justifica ulterior aplicarea cotei TVA de 5%.

Legea mai prevede aplicarea cotei reduse de TVA si in urmatoarele cazuri:

– Livrarea de cladiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept camine de batrani si de pensionari;

– Livrarea de cladiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, destinate a fi utilizate drept case de copii si centre de recuperare si reabilitare pentru minori cu handicap;

– Livrarea de cladiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, catre primarii in vederea atribuirii cu chirie subventionala unor persoane sau familii a caror situatie economica nu le permite accesul la o locuinta propie sau inchirierea unei locuinte in conditiile pietei.

Pentru mult mai multe detalii referitor la aceasta cota redusa de TVA va invitam sa parcurgeti  Ordonanta de Urgenta nr. 200/2008, unde se gaseste reglementata.

Sursa : conso.ro