Viitoarea metropolă arădeană – Arad + Vladimirescu

Siguranta in cartier
04.02.2013
A fost petrecere si întrecere la noi în cartier!
19.07.2013

Dicționarul Explicativ și Enciclopedic al Limbii Române ( DEEX) definește METROPOLA ca fiind ”capitală a unei regiuni, stat, oraș care are în subordine alte țări, orașe”. Pentru că mi s-a părut insuficientă o astfel de explicație, am accesat alte surse din care am primit o imagine mult mai dezvoltată a acestui termen, ce derivă din grecescu metropolis, adică meter =mamă și polis = oraș. Dar ce este metropola si de ce m-ar interesa pe mine, ca cetatean al Aradului acest lucru?

Termenul metropolis s-a folosit în Grecia Antică pentru a desemna orașul care era centrul unei colonii, metropola având o influență politică hotărâtoare la nivelul coloniei și era centrul religios, economic, cultural și social al regiunii. În perioada Imperiului Roman termenul s-a extins și la orașele mari cu roluri importante și complexe în zonele în care se aflau.

Pe asemenea coordonate, metropola ar fi acel centru urban de dimensiuni mari, foarte dezvoltat economic, politic și cultural, fiind centrul unei țări sau al unei regiuni, având un rol important în relațiile regionale și internaționale. Totodata am înțeles ca definirea metropolelor și a zonelor metropolitane diferă de la stat la stat. În țara noastră, zonele metropolitane sunt reglementate prin Legea nr.351/2001, completată și actualizată. De aici înțeleg că motropola este o zonă constituită prin asociere, pe bază de parteneriat voluntar, între marile centre urbane (Capitala României și municipiile de rangul I) și localitățile urbane și rurale aflate în zona imediată, la distanțe de până la 30 km, între care s-au dezvoltat relații de cooperare pe multiple planuri.

În vederea dezvoltării echilibrate a teritoriului din zona Capitalei României şi a municipiilor de rangul I unităţile administrativ-teritoriale de bază din aceste zone se pot asocia într-un parteneriat voluntar în scopul înfiinţării de zone metropolitane aferente spaţiului urban. Asocierea contribuie la întărirea complementarităţilor între aceste unităţi şi factorii de decizie interesaţi în dezvoltarea teritoriului. Astfel de zone funcţionează ca entităţi independente fără personalitate juridică. Zonele metropolitane pot funcţiona pe un perimetru independent de limitele unităţilor administrativ-teritoriale, stabilit de comun acord de autorităţile administraţiei publice locale.

M-am simțit nevoit sa trec în revistă toate aceste concepte și reglementări legale pe care le-a primit termenul de metropolă din considerentul de a vedea că accentul vine pe puterea comercială, economică și culturală. Începutul este promițător pentru a contura VIITOAREA METROPLOLĂ ARĂDEANĂ, in sensul că acum avem un fel de schiță, adică se ridică unul sau mai multe cartiere rezidențiale, pentru ca la începtu trebuie să poăpulăm zona, dacă se dorește să-i atribuim și putere economică și culturală, și nu numai. Iar acum, daca privim pe harta, oare in polul acesta de dezvoltare, ce putem observa? Zona comerciala Arad Vest si putinele case de vanzare pe care am inteles ca le poti ocupa imediat in cartierul rezidential Via Carmina.

In ce privește suprafața de extindere a habitat-ului se încadrează în perspectiva granițelor unei viitoare metropole, ajutând la rarefierea ocupațională a municipiului. Să înțeleg că Aradul vine cu PUTEREA – economică, religioasă, culturală – iar Zona Rezidențială VLADIMIRESCU cu SOCIALUL. Poate greșesc, dar suma celor doi termeni din titlu nu este urmată nici de smnul exclamării și nici de cel al întrebării. Exemplul perfect la ceea ce imbina cartierul rezidential Via Carmina!

Istoria ne va lămuri!